Meer informatie? Bel ons:
0594 - 28 01 00

Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving.  Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie zit vervat in ons dagelijks leven, maar is vooral bekend in arbeidssituaties. Het is afgeleid van de Griekse woorden ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wet) en moet ervoor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de werknemers verzekerd wordt.

Ergonomisch spreekuur

De ergotherapeut Rolf van Dijk, van “Ergotherapie Groningen”, heeft iedere tweede woensdag van de maand van 11:00 tot 12:00 een spreekuur bij Prokan Groningen om eventuele klachten vrijblijvend met u door te spreken.

U kunt zich hier aanmelden voor het spreekuur.

Wilt u uw eigen werkplek laten analyseren?

Wij komen graag bij u langs om u gratis te voorzien van deskundig advies. Of het gaat om een flexwerkplek, een thuiswerkplek of een vaste werkplek, wij kunnen u ten alle tijden voorzien van persoonlijk advies. Neem telefonisch contact met ons op en we maken direct een afspraak!

Wilt u uw werkplek laten analyseren door een ergotherapeut?

Ergotherapeut Rolf van Dijk kan u voorzien van een werkplekanalyse, inclusief een uitgebreide schriftelijke rapportage.

Doelstelling:

♦  Verminderen of opheffen van de klachten.
♦  Beter en efficiënter functioneren met als resultaat, een optimaal werkklimaat en een beter rendement voor de organisatie.
♦  Tegengaan van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.
♦  Optimaliseren van het bedrijfsresultaat.

De werkwijze:

  1. Intakegesprek – Relevante informatie verzamelen.
  2. Observatie en analyse – De 5 W’s zijn hier van belang: Werktaken, Werktijden, Werkplek, Werkdruk, Werkwijze.
  3. Instructie en advies – Voorlichting en het aanleren van goede werkhoudingen en gezonde bewegingstechnieken.
  4. Verslaglegging – Alles samengevat in een adviesrapport.

 

Tien tips om je werkplek te verbeteren

ergodrawing
1. Ogen

  • Voorkom hinderlijke reflecties, en zorg voor een passend contrast tussen beeldscherm en de omgeving. Let op: in moderne kantooromgevingen kan het voorkomen dat het raamoppervlak en daarmee de mate van lichtinval groot is. Door gebruikmaking van zonwering kan hinderlijk in het beeldscherm invallend zonlicht voorkomen worden. Horizontale zonwering (zoals rolgordijnen en horizontale lamellen) is effectiever om het storende horizontale licht af te schermen dan verticale zonwering, zoals de traditionele verticale lamellen.
  • Tweemaal per uur de focus verleggen naar een object op grote afstand kan veel oogongemakken voorkomen. Pauzesoftware biedt korte onderbrekingen, om je hieraan te herinneren.

2. Lezen van beeldscherm

  • Bij gebruik van meerdere applicaties tegelijkertijd is het aan te bevelen om twee beeldschermen te gebruiken, of een groot beeldscherm (≥ 22 inch) dat in tweeën is gedeeld. Bij langdurig gebruik van een laptop met een klein beeldscherm (< 15 inch) is het beter om een extern beeldscherm aan te sluiten.
  • De afstand tot het beeldscherm hangt af van de tekengrootte. Het werkt het meest comfortabel met relatief grootte tekens en een kijkafstand van 60 à 70 cm (verhouding tekengrootte en kijkafstand: 1 : 150).
  • De hoek tussen de kijklijn en de horizontaallijn moet voor het hele beeldscherm minimaal 10 tot 20° bedragen.

3. Zitten

  • De stoel moet minimaal aan de NEN-EN 1335-1 voldoen, maar bij voorkeur ook aan de NPR 1813:2003.
  • Een kantelstoel, waarbij de hoek zitting en rugleuning gelijk blijft, is aan te bevelen boven een stoel met een synchroon mechaniek (verhouding beweging zitting tov rugleuning 1 : 2 of 1 : 3).
  • Ondersteun de armen goed tijdens computerwerk door comfortabele en hoogte-instelbare armleggers of eventueel door (een speciaal gevormd) werkblad.

4. Lezen en schrijven

De documenten moeten in lijn met de monitor en het toetsenbord worden geplaatst op een hellend vlak. Tijdens schrijven moeten de documenten op een licht heffend vlak geplaatst worden, dicht bij het lichaam.

5. Werken met een laptop

Om ergonomisch en productief te werken moet een laptop gecombineerd worden met extern beeldscherm of een laptophouder met los toetsenbord en muis.

6. Dragen van een laptop

Langdurig dragen van een laptop en eventuele accessoires is belastend, zeker wanneer het gewicht boven de 6 kilo komt. Een laptoptrolley of –rugzak verlaagt deze belasting, bij gebruikmaking van het openbaar vervoer of de fiets/motor is een rugzak de meest voor de hand liggende keuze, terwijl een trolley in de andere gevallen de voorkeur heeft.

7. Mentale vermoeidheid

  • Een effectieve remedie tegen mentale vermoeidheid is het werk af te wisselen met andere taken. Die andere taken kunnen rustmomenten zijn, maar ook actief iets anders doen leidt tot mentale verfrissing (bijvoorbeeld bewegen of iets anders doen wat de persoonlijke interesse heeft).
  • Het is belangrijk om de werktaken en belasting aan te passen aan het natuurlijke dagritme, het bioritme. Houd hier rekening mee met het plannen van de taken.

8. Muizen

  • Het is belangrijk dat de muis zich dicht bij het lichaam bevindt. Een compact toetsenbord of een centraal gepositioneerde muis maakt dit mogelijk.
  • Muizen is een precisietaak waarbij men door kleine snelle bewegingen de cursor beweegt en klikt. Daarom is het aan te bevelen om een muis te kiezen die je vanuit de vingertoppen beweegt, zoals een penmuis of precisiemuis.
  • In veel gevallen is het sneller om via sneltoetsen een functie op te roepen, in plaats van met de muis.

9. Tekst invoeren

  • De afstand tussen het midden van de ene tot de volgende toets moet 19 mm
  • Tijdens het aanslaan (induwen) van de toets moet een duidelijke feedback voelbaar en hoorbaar zijn.
  • Een compact toetsenbord verkleint de reikafstand naar de muis en verlaagt daarmee de belasting voor de schouder.

10. Zitten en/of staan

  • Het werkblad is bij voorkeur instelbaar tussen 60 tot 82 cm en bij zit-sta-tafels van 60 tot 125 cm (minimaal van 62 tot 120cm). Een zit-sta-tafel heeft de voorkeur boven een gewoon (zit)bureau.
  • De tafel moet op of licht onder ellebooghoogte worden geplaatst.