Meer informatie? Bel ons:
0594 - 28 01 00

1. Ogen

 • Voorkom hinderlijke reflecties, en zorg voor een passend contrast tussen beeldscherm en de omgeving. Let op: in moderne kantooromgevingen kan het voorkomen dat het raamoppervlak en daarmee de mate van lichtinval groot is. Door gebruikmaking van zonwering kan hinderlijk in het beeldscherm invallend zonlicht voorkomen worden. Horizontale zonwering (zoals rolgordijnen en horizontale lamellen) is effectiever om het storende horizontale licht af te schermen dan verticale zonwering, zoals de traditionele verticale lamellen.
 • Tweemaal per uur de focus verleggen naar een object op grote afstand kan veel oogongemakken voorkomen. Pauzesoftware biedt korte onderbrekingen, om je hieraan te herinneren.

2. Lezen van beeldscherm

 • Bij gebruik van meerdere applicaties tegelijkertijd is het aan te bevelen om twee beeldschermen te gebruiken, of een groot beeldscherm (≥ 22 inch) dat in tweeën is gedeeld. Bij langdurig gebruik van een laptop met een klein beeldscherm (< 15 inch) is het beter om een extern beeldscherm aan te sluiten.
 • De afstand tot het beeldscherm hangt af van de tekengrootte. Het werkt het meest comfortabel met relatief grootte tekens en een kijkafstand van 60 à 70 cm (verhouding tekengrootte en kijkafstand: 1 : 150).
 • De hoek tussen de kijklijn en de horizontaallijn moet voor het hele beeldscherm minimaal 10 tot 20° bedragen.

3. Zitten

 • De stoel moet minimaal aan de NEN-EN 1335-1 voldoen, maar bij voorkeur ook aan de NPR 1813:2003.
 • Een kantelstoel, waarbij de hoek zitting en rugleuning gelijk blijft, is aan te bevelen boven een stoel met een synchroon mechaniek (verhouding beweging zitting tov rugleuning 1 : 2 of 1 : 3).
 • Ondersteun de armen goed tijdens computerwerk door comfortabele en hoogte-instelbare armleggers of eventueel door (een speciaal gevormd) werkblad.

4. Lezen en schrijven

De documenten moeten in lijn met de monitor en het toetsenbord worden geplaatst op een hellend vlak. Tijdens schrijven moeten de documenten op een licht heffend vlak geplaatst worden, dicht bij het lichaam.

5. Werken met een laptop

Om ergonomisch en productief te werken moet een laptop gecombineerd worden met extern beeldscherm of een laptophouder met los toetsenbord en muis.

6. Dragen van een laptop

Langdurig dragen van een laptop en eventuele accessoires is belastend, zeker wanneer het gewicht boven de 6 kilo komt. Een laptoptrolley of –rugzak verlaagt deze belasting, bij gebruikmaking van het openbaar vervoer of de fiets/motor is een rugzak de meest voor de hand liggende keuze, terwijl een trolley in de andere gevallen de voorkeur heeft.

7. Mentale vermoeidheid

 • Een effectieve remedie tegen mentale vermoeidheid is het werk af te wisselen met andere taken. Die andere taken kunnen rustmomenten zijn, maar ook actief iets anders doen leidt tot mentale verfrissing (bijvoorbeeld bewegen of iets anders doen wat de persoonlijke interesse heeft).
 • Het is belangrijk om de werktaken en belasting aan te passen aan het natuurlijke dagritme, het bioritme. Houd hier rekening mee met het plannen van de taken.

8. Muizen

 • Het is belangrijk dat de muis zich dicht bij het lichaam bevindt. Een compact toetsenbord of een centraal gepositioneerde muis maakt dit mogelijk.
 • Muizen is een precisietaak waarbij men door kleine snelle bewegingen de cursor beweegt en klikt. Daarom is het aan te bevelen om een muis te kiezen die je vanuit de vingertoppen beweegt, zoals een penmuis of precisiemuis.
 • In veel gevallen is het sneller om via sneltoetsen een functie op te roepen, in plaats van met de muis.

9. Tekst invoeren

 • De afstand tussen het midden van de ene tot de volgende toets moet 19 mm
 • Tijdens het aanslaan (induwen) van de toets moet een duidelijke feedback voelbaar en hoorbaar zijn.
 • Een compact toetsenbord verkleint de reikafstand naar de muis en verlaagt daarmee de belasting voor de schouder.

10. Zitten en/of staan

 • Het werkblad is bij voorkeur instelbaar tussen 60 tot 82 cm en bij zit-sta-tafels van 60 tot 125 cm (minimaal van 62 tot 120cm). Een zit-sta-tafel heeft de voorkeur boven een gewoon (zit)bureau.
 • De tafel moet op of licht onder ellebooghoogte worden geplaatst.

Maak uw werkplek intelligent met de digitale coach software!

BREAK COACH:

De pauze-indicator op muis en toetsenbord geeft met kleuren aan wanneer het tijd is om een pauze te nemen. Personaliseer deze pauze door bijvoorbeeld een reminder in te stellen wanneer het tijd is voor een kopje thee, een potje tafeltennis of een ommetje in het kantoor.

ZIT/STA COACH:

Beweegt je bureau op basis van daadwerkelijk beeldschermgebruik. Van zit naar sta of tussenin (voor kruk of deskbike)

FIT COACH:

Met deze module kun je nóg gezonder werken! Deze fitness coach biedt je verschillende oefeningen aan van fysiotherapeuten, die uitgevoerd kunnen worden op je bureaustoel. Zo ben je productiever en blijf je fit gedurende de werkdag.

STATISTIEKEN:

Krijg in één oogopslag een overzicht van je werkgedrag.

R-Go Break